СКЛАДАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНО ЕФЕКТИВНИХ КАЛЕНДАРНИХ ПЛАНІВ ДЛЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМ - Жданова, О. Г.; Клименко, В. М.; Сперкач, М. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Розглянуто розробку методу підвищення ефективності функціонування виробничих систем за рахунок складання оптимальних або близьких до оптимальних за енергетичним критерієм календарних планів. Підхід дозволяє скласти розклад, в якому використана енергія буде мінімальною. Питання енергозбереження є дуже важливим. Існує багато сфер промисловості, для виробничих потужностей яких, існуюча кількість енергії є недостатньою, тому необхідно оптимізовувати виробництво задля мінімізації використовуваної енергії. Як відомо, задачі, в яких необхідно мінімізувати витрати енергії, привертають величезну увагу дослідників з усього світу. Ця зацікавленість пов’язана з бурхливим зростанням промисловості та їх виробничих потужностей, а також зі стрімким розвитком комп’ютерних технологій, які дозволяють прискорювати розв’язання задач за рахунок використання додаткової енергії. Але високі швидкості зростання виробництва призводять до надмірного використання енергії, що в свою чергу сприяє збільшенню витрат підприємств. Тому виникає необхідність у складанні енергетично ефективних розкладів роботи виробництва, що допоможе зменшити фінансові витрати та запобігти глобальній світовій проблемі надмірного використання невідновлюваних енергетичних ресурсів. У роботі зазначено актуальність виявленої проблеми та сформульовано мету її дослідження. Проведено огляд та аналіз існуючих рішень вирішення виявленої проблеми, запропонованих світовими науковцями. Сформульовано постановку задачі та проведено дослідження властивостей задачі. Представлено класифікації задач за значенням середньої тривалості робіт, дисперсії тривалості робіт та дисперсії директивних термінів. Розроблено алгоритми розв’язання задачі. Сформовано підкласи задач для перевірки ефективності роботи алгоритму та порівняння результатів з алгоритмом для паралельних машин з визначеним часом надходження та директивними термінами. Наведено результати досліджень ефективності запропонованого методу та приклад розв’язання задачі.