НЕЙРОМЕРЕЖЕВИЙ ПІДХІД ДО МЕДИЧНОЇ ЕКСПРЕС-ДІАГНОСТИКИ - Мартинюк, Т. Б.; Запетрук, Я. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Сучасні комп’ютерні системи медичної діагностики ефективно розв’язують складні та важливі задачі в галузі медицини, зокрема діагностування хвороб, моніторинг стану пацієнтів, прогнозування результатів лікування, підтримку прийняття рішення щодо діагностування та лікування хворих. Це пов’язано з їх здатністю миттєво аналізувати і узагальнювати множину чинників в процесі діагностування біомедичних даних. Використання нейромережевих технологій у складі медичних експертних систем, зокрема для експрес-діагностування дозволяє значно покращити цей процес. Нейромережеві технології дозволяють реалізувати інтелектуальний аналіз даних, виконати інформаційний пошук, розпізнавання (класифікацію) об’єктів (симптомів) та візуалізацію отриманих результатів. Виконано аналіз особливостей нейромережевого підходу до медичної експрес-діагностики. Аналіз методів та засобів біомедичного діагностування показав актуальність та перспективність застосування нейромережевих технології. Запропоновано нейромережевий класифікатор на базі вдосконаленої мережі Хеммінга з формуванням дискримінантних функцій. Це дозволяє виконати експрес-діагностику на наборі визначених симптомів із застосуванням сформованої в процесі навчання пам’яті ваг для конкретних захворювань. В процесі спрацювання вихідного шару нейромережевого класифікатора з’являється одиничний сигнал yk, який вказує на захворювання під k-м номером. Отже, формування бінарного вихідного сигналу Y = {yi} запропонованого нейромережевого класифікатора забезпечує можливість візуалізації результату діагностування із застосуванням лінійки світлодіодів. Апаратна реалізація запропонованого нейромережевого класифікатора разом з програмною підтримкою дозволить значно прискорити процес діагностування, використовуючи біомедичні дані та нейромережеві системи експрес-діагностики.