ІН’ЄКТИВНИЙ МЕТОД ОТРИМАННЯ ДАНИХ КОРИСТУВАЦЬКОГО ДОСВІДУ В ІГРОВИХ СИМУЛЯТОРАХ КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ - Малініч, І. П.; Месюра, В. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Розглянуто способи організації роботи симуляторів комп’ютерних мереж, а також методи та підходи до отримання даних користувацького досвіду в них. Наведено особливості застосування цієї технології в розважальних та навчальних цілях. Визначено основні цілі збору користувацьких даних в ігрових симуляторах комп’ютерних мереж, які зокрема застосовуються в олімпіадних та конкурсних змаганнях з програмування та застосування ІТ-технологій. Приділено увагу проблемі збору даних користувацького досвіду в додатках, для доступу до яких використовується віддалене термінальне підключення з використанням стороннього програмного забезпечення. Розглянуто особливості застосування програмних інтерфейсів технологій, функціонал яких можливо використати як основу для розробки методу: технології контейнеризації користувацького середовища операційної системи LXC та User Mode Linux, технологію перехоплення пакетів на основі мережевого екрану NetFilter та віртуального комутатора Open vSwitch. Приділено увагу ізоляції користувацьких процесів та трафіку від середовища хостової операційної системи, а також ризикам, які можуть виникнути в разі відсутності використання заходів та технологій роботи програмного коду в середовищі пісочниці. Описано послідовність програмної реалізації ін’єктивного методу, а також особливості його використання в робочому середовищі. Приділено увагу журналюванню змін у журнальні файли та обліку активності користувачів у віртуальному середовищі у режимі реального часу. Описано особливості використання методу у кожному з двох варіантів базової технології контейнеризації: LXC та User Mode Linux. Запропоновано варіанти підвищення захищеності та надійності роботи самого методу при його інтеграції з технологією віртуалізації User Mode Linux. Розглядається можливість вдосконалення цього підходу завдяки використанню додаткових модулів ядра Linux.