АКТУАЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ГАЗОВИХ КОНДЕНСАЦІЙНИХ КОТЛІВ ДЛЯ ОПАЛЕННЯ МАЛОПОВЕРХОВОГО ЖИТЛА - Сердюк, В. Р.; Сухов, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Питання енергозбереження та підвищення енергетичної ефективності мають важливе стратегічне значення для розвитку економіки країни. Будівельний сектор є одним з найбільших споживачів паливно-енергетичних ресурсів, на який припадає до 40 % всіх енергетичних ресурсів, які споживаються в країні. Зростання частки малоповерхового житла потребує збільшення витрат будівельних матеріалів і енергетичних ресурсів на утримання будівлі, що в свою чергу потребує впровадження інноваційних технологій використання енергетичних ресурсів. Проаналізовано використання природного газу для теплозабезпечення малоповерхового житла. Розглянуті сучасні тенденції зростання обсягів малоповерхового житла, яке потребує збільшення матеріальних і енергетичних ресурсів на стадії будівництва та експлуатації. Показані організаційно-економічні заходи та механізми зменшення обсягів використання природного газу. Розкриті екологічні аспекти спалювання природного газу у порівнянні з іншими видобувними вуглеводами. Показано шляхи зменшення екологічного навантаження на довкілля від використання газових конденсаційних котлів. Наведені переваги конденсаційних газових котлів перед конвекційними газовими котлами. Показана економічні переваги та технологічні особливості використання конденсаційних технологій для опалювання малоповерхових житлових будинків. Розглянуто механізм утворення та шляхи утилізації кислого конденсату, який продукується в процесі спалювання природного газу. Наведено склад димових газів і кислого конденсату. Запропоновані способи утилізації газового конденсату. Показана перспектива зменшення споживання природного газу шляхом накопичення кислого конденсату та подальшого вилучення теплової енергії з використанням теплових насосів.