ФЛУКТУАЦІЇ ЧАСТОТИ ДОППЛЕРІВСЬКОГО СИГНАЛУ - Барась, С. Т.; Войцеховська, О. В.; Щербатюк, Г. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Оцінювання флуктуацій частоти заповнення допплерівського сигналу є важливою задачею в контексті визначення складових вектора швидкості носія гідроакустичним лагом. Проаналізовано математичну модель допплерівського сигналу з точки зору механізму його формування, а також обґрунтовано переважний вплив на його несучу частоту парціального сигналу, який відповідає осі характеристики спрямованості антени. Показано, що крім осьового парціального луносигналу з найвищим рівнем, мають місце бокові парціальні луносигнали з відмінними від «осьової» частотами, які разом з осьовим парціальним луносигналом формують остаточний допплерівський луносигнал, що надходить на вхід приймального тракту допплерівського лага. Наведено результати експериментальних досліджень допплерівських сигналів, які свідчать про низький рівень флуктуацій допплерівських зсувів частоти, що створює передумови для високої потенційної точності визначення складових вектора швидкості носія. Показано, що флуктуації несучої частоти допплерівського сигналу, яка безпосередньо визначається швидкістю носія, є незначними. Наведено результати обробки масивів частот, отриманих під час роботи лага з донними сигналами, у вигляді середньоквадратичних значень флуктуацій частоти допплерівського сигналу. Вони показують, що несуча частота допплерівського луносигналу достатньо стабільна не тільки у межах луносигналу, але й на всьому інтервалі проведених вимірювань. Також подано графічні залежності допплерівських зсувів по різних променях янусної характеристики, які дозволяють оцінити результати вимірювань частоти та її флуктуацій в допплерівському сигналі на якісному рівні. Отримані при цьому достатньо низькі похибки вимірювання допплерівських зсувів частоти характеризують високі метрологічні характеристики допплерівських лагів.