Оптимізація стратегій розвитку розподілених виробничих систем на базі агрегування виробничих функцій - Боровська, Т. М.; Колесник, І. С.; Северілов, В. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано: а) нову постановку варіаційної задачі оптимального розвитку виробничої системи з урахуванням використання зовнішніх ресурсів – без збільшення числа змінних управління, б) метод агрегування функцій розвитку елементів в оптимальну функцію розвитку виробничої системи. Це дає можливість зводити задачі високої розмірності до базової — одновимірної. Розроблені програми оптимізації і моделювання процесів розвитку дозволяють побудувати систему для технологічного прогнозування в інноваційній діяльності.