ВИВЧЕННЯ ПЕРЕРОЗПОДІЛУ ЗУСИЛЬ В СТРІЧКОВИХ ПАЛЬОВИХ ФУНДАМЕНТАХ МЕТОДОМ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Моргун, А. С.; Мойсеєнко, Е. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
За числовим методом граничних елементів проведено дослідження несучої спроможності стрічкових однорядних пальових фундаментів з кількістю паль в стрічці від однієї палі до шести, проаналізовано характер розподілу сил тертя по боковій поверхні стрічкових пальових фундаментів, нормальних напружень під нижнім кінцем їх з метою прийняття оптимальної кількості паль в стрічці. Пальові фундаменти відомі і широко використовуються в будівництві. В сучасному висотному будівництві їх широко застосовують замість розповсюджених раніше стрічкових фундаментів. Цьому сприяли такі фактори: – створення раціональної конструкції пальових фундаментів, в результаті чого вони стали рентабельними і конкурентоспроможними зі стрічковими фундаментами; – використання пальових фундаментів відповідає вимогам індустріальності, зниженню кошторисної вартості та трудомісткості будівництва; – масове будівництво споруд, які вимагають фундаментів з мінімальними загальними і нерівномірними осадками. Це сприяло підвищенню цікавості до їх проектування та методів прогнозування їх поведінки під навантаженням. Перевагою пальових фундаментів є малі осідання, це вельми важливо для висотних споруд, яким властива велика жорсткість і, відповідно, велика чутливість до нерівномірних осідань. Не дивлячись на широке використання пальових фундаментів, ще недостатньо вивчені численні фактори, що впливають на несучу спроможність і осідання паль в їх роботі в складі різних пальових фундаментів в різних ґрунтових умовах. Це пояснюється надмірною складністю та трудомісткістю проведення натурних досліджень пальових фундаментів. Запропоновано новий метод з точнішими передумовами для описання деформативності найвживаніших в висотному будівництві пальових фундаментів. Отримані дані про закономірності зростання загального зусилля на фундамент зі збільшенням кількості паль і зміни середнього навантаження на палю в складі стрічкового однорядного пальового фундаменту. Крім того, стрічкові пальові фундаменти дозволяють зменшити кількість використаного матеріалу і вартість будівництва, що є досить важливим для інвестора. Здійснено порівняння числових досліджень з експериментальними даними за величиною несучої здатності стрічкових пальових фундаментів.