КОМПЛЕКСНЕ ОЧИЩЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ ФЕНОЛЬНИХ СТІЧНИХ ВОД З ВИКОРИСТАННЯМ АДСОРБЕНТІВ З ПРИРОДНОЇ СИРОВИНИ - Іванченко, А. В.; Хавікова, К. Є. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Наведено відомості про мінеральний склад природних глин з метою підбору оптимального адсорбенту в технології вилучення з рідких відходів коксохімічного підприємства ПРАТ «ДКХЗ» м. Кам’янського фенолів, роданідів та амоніаку. Обґрунтовано переваги використання природного адсорбенту глауконіту в поєднанні з катіонним флокулянтом CW 3279 в комплексному очищенні коксохімічних стоків від фенолів, роданідів та амоніаку, які потім подаються на біологічну переробку активним мулом з фенол- та роданруйнуючими мікроорганізмами. Використано процес активації природних мінералів — глауконіту та цеоліту соляною кислотою 7 % HCl у співвідношенні «мінеральний сорбент: розчин кислоти», як 1:6. Досліджено процес адсорбційного видалення фенолів, роданідів та амоніаку з промислових стічних вод на лабораторній установці з мішалкою за використання глауконіту, цеоліту, бентоніту, соняшникового лушпиння в нативній формі; кислотно-активованих цеоліту та глауконіту дозами 2 г/дм3; бентоніту та глауконіту в поєднанні з катіонним флокулянтом CW 3279 об’ємом 5 мл/дм3 в інтервалі часу 60—120 хв. Експериментально встановлено, що найефективніше вилучення фенолів у промислових стоках з 410,74 мг/дм3 до 207,68 мг/дм3 відбувається у разі використання глауконіту з катіонним флокулянтом CW 3279. Досліджено, що із застосуванням кислотно-активованого цеоліту дозою 2 г/дм3 та часом контактування 120 хв, забезпечується зниження концентрації загального амоніаку з 1192,10 мг/дм3 до 340,60 мг/дм3, глауконіту з катіонним флокулянтом CW 3279 — до 510,90 мг/дм3. Ступінь очищення від роданід-іонів кислотно-активованим цеолітом досягнуто в 1,5 рази, тоді як із застосуванням глауконіту з катіонним флокулянтом CW 3279 в 1,2 рази. Встановлено закономірності адсорбційного вилучення фенолів з модельних розчинів, що дає можливість знизити їх вміст з 1151,57 мг/дм3 до 355,36 мг/дм3 глауконітом в поєднанні з катіонним флокулянтом CW 3279 в інтервалі часу 40…120 хв. До промислового впровадження рекомендовано застосовувати глауконіт дозою 2 г/дм3 в поєднанні з катіонним флокулянтом CW 3279 — 5 мл/дм3 за тривалості обробки стоків 120 хв. Осад, який накопичується в процесі очищення рідких відходів запропоновано переробляти та використовувати які в’яжучий матеріал у виробництві дорожніх покриттів.