РОЛЬ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО КОЛЕКТИВУ У ФОРМУВАННІ КУЛЬТУРИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ СТУДЕНТІВ - Слободянюк, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Базовим чинником підготовки висококваліфікованих та суспільно відповідальних випускників університетів на сучасному етапі є дотримання всіма учасниками освітнього процесу принципів академічної та наукової доброчесності. Враховуючи введення поняття академічної доброчесності в законодавчу сферу (що передбачається в проекті нового закону «Про освіту»), у статті підкреслюється актуальність дослідження наявних практик сприяння академічній доброчесності. Автор досліджує ґенезу проблеми та завдання, що стоять перед Україною у відповідності до європейських стандартів академічної культури. Розглянуто загальні проблеми академічної доброчесності у закладах вищої освіти України. Визначається поняття академічної доброчесності. У статті представлено огляд досліджень американських учених з етичних питань. Розглянуто деякі стратегії впровадження академічних норм в університетах США: від чіткої ідентифікації порушень академічної етики (плагіат, фальсифікація, фабрикація, шахраювання); створення комплексу процедур їх попередження, фіксації, розгляду до визначення виховних та дисциплінарних санкцій; кодексів честі та створення відповідного клімату в університеті. На підставі проведеного в ВНТУ дослідження (в рамках реалізації проекту «Формування культури академічної доброчесності в студентському середовищі») проаналізовано характер наявних практик сприяння академічній доброчесності, зокрема запобігання та протидії плагіату. Автор робить висновок про необхідність подальших досліджень практик академічної доброчесності у закладах вищої освіти України задля ефективного втілення її принципів у вітчизняний освітній простір; пропонує рекомендації для керівництва університету щодо розробки або вдосконалення вже існуючих практик боротьби проявами недоброчесних практик.