ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ СХЕМ БАЗУВАННЯ ЗАГОТОВОК У ВЕРСТАТНИХ ПРИСТРОЯХ ДЛЯ ОБРОБКИ НА БАГАТОЦІЛЬОВИХ ВЕРСТАТАХ СВЕРДЛИЛЬНО-ФРЕЗЕРНО-РОЗТОЧУВАЛЬНОЇ ГРУПИ - Іванов, В. О.; Залога, В. О.; Басова, Є. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Забезпечення точності механічної обробки заготовок деталей на свердлильно-фрезерно-розточувальних верстатах з ЧПК, в умовах сучасного багатономенклатурного виробництва, на сьогодні особливо актуальне. Численність схем установлення заготовок деталей складної форми в умовах багатокоординатної обробки на багатоцільових верстатах потребує обґрунтованого вибору схеми базування заготовки та висуває особливі вимоги до проектування верстатних пристроїв. Виконано системний аналіз схем базування заготовок у верстатних пристроях на основі аналізу технологічних процесів виготовлення машинобудівної продукції різних груп на багатоцільових верстатах. У роботі розглянуто питання обґрунтованого вибору схем базування заготовок з урахуванням їх конструкторсько-технологічних особливостей. Наведено результати аналізу схем базування типових представників деталей різних груп, що дозволило виділити основні складності реалізації їх обробки. Детально описано характерні особливості базування груп деталей з використанням верстатних пристроїв. Запропоновано методику обґрунтованого вибору схем базування заготовок для обробки на свердлильно-фрезерно-розточувальних верстатах. Розглянуто формування вимог до функціональних елементів верстатних пристроїв, що забезпечують відповідні способи реалізації, а також наведено алгоритм процесу вибору схеми базування заготовки. Результатом розв’язання технологічної задачі у роботі є впорядкування способів реалізації теоретичних схем базування заготовок з урахуванням їх взаємозв’язку з геометричними формами оброблюваної заготовки. Практичне значення роботи полягає в реалізації запропонованої методики на етапі проектування верстатних пристроїв, що дозволить зменшити витрати часу на проектування компонувань верстатних пристроїв в умовах багатономенклатурного виробництва.