СУПЕРЕЧЛИВІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Вітюк, А. В.; Траченко, К. Р. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Проаналізовано сучасний стан фармацевтичної галузі України в контексті маркетингового дослідження сучасного вітчизняного ринку з метою визначення пріоритетних умов його сталого розвитку, а також надано детальну характеристику головних вітчизняних виробників та лідерів експорту фармацевтичної продукції. Проаналізовано динаміку зміни виробництва таких видів фармацевтичної продукції як лікарські засоби, засоби медичного призначення, косметика та дієтичні добавки за період 2015—2017 рр. Здійснено аналіз ключових показників стану ринку, що характеризують ефективність діяльності його суб’єктів — обсяги виробництва фармацевтичної продукції, фінансові результати, отримані фармацевтичними підприємствами, рівень рентабельності в галузі. Виявлено стійку тенденцію зростання обсягів виробництва та продажу у вартісному та натуральному вираженнях, зростання результатів операційної діяльності при зниженні рівня рентабельності фармацевтичних підприємств. Визначено причини зростання фармацевтичного ринку України, виявлено структуру виробників продукції, представленої на українському фармацевтичному ринку. Встановлено основні конкурентні переваги закордонних та вітчизняних підприємств-виробників фармацевтичної продукції. Значна увага приділена слабким позиціям національних компаній у порівнянні з іноземними виробниками та головним причинами цього явища. Встановлено, що зростання фармацевтичного ринку спричинено низкою факторів, зокрема збільшенням кількості препаратів, погіршенням якості лікарських засобів, зростанням вартості використовуваних препаратів, зростанням кількості дороговартісних препаратів. Виділено головні проблеми, що перешкоджають активнішому розвитку галузі та розкрито перспективи можливого подальшого розвитку фармацевтичного виробництва в Україні. Наголошено на важливих умовах сталого розвитку та динамічного зростання українського фармацевтичного ринку. Виявлено основні передумови для розвитку української фармацевтичної галузі та її компаній.