АПАРАТНО-ПРОГРАМНА РЕАЛІЗАЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВІДЕОКАМЕРИ - Багацький, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
На сьогодні відеокамери є розповсюдженими приладами, які використовуються для широкого спектра задач реального часу — від використання у оптичних маніпуляторах до ідентифікації людини. Однак, наразі не існує універсальних відеокамер, які могли б ефективно використовуватися у всьому спектрі задач. Це пов’язано з великою кількістю параметрів відеопотоку (висота та ширина, якість, контраст кадру) та вимогам як до апаратного(швидкодія, стійкість до зовнішніх впливів) так і до програмного (кодування відеопотоку, підтримка протоколів даних) забезпечення таких камер. У роботі проаналізовано модульний підхід до створення інтелектуальної відеокамери з певних модулів. За результатами проведеного аналізу існуючих інтелектуальних відеокамер, їх переваг та недоліків запропоновано класифікувати реалізації відеокамер на три випадки. Запропоновано аналізувати поведінку інтелектуальної відеокамери як пристрій, який складається з декількох частин — «Сенсор» (пристрій, що передає обробнику даних неспотворену відеоінформацію), «Обробник даних» (будь-який пристрій, який виконує обробку відеоінформації для її аналізу та інтерпретації) та «Транслятор результату» (пристрій, який передає результат для подальшої реакції), що дозволить швидко створювати спеціалізовані камери на базі існуючої. Сформульовані вимоги до апаратної складової варіантів практичної реалізації відеокамери та розрахована гранична швидкість передачі інформації від «Сенсора» до «Обробника даних». Запропонована програмна архітектура, яка необхідна для функціонування камери. Створені UML-діаграми класів для ключових програмних модулів, які описують приймання даних від «Сенсора» до «Обробника даних», обробку даних у «Обробнику» та передачу інформації для подальшого аналізу від «Обробника даних» до «Транслятора результату».