КОНЦЕПЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ РОЗПІЗНАВАННЯ МОВЦЯ У ПРОЦЕС АВТЕНТИФІКАЦІЇ ДЛЯ ДОСТУПУ ДО КРИТИЧНОЇ СИСТЕМИ - Ковтун, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Запропонована відповідна актуальному стандарту безпеки інформаційних систем ISO/IEC 27001:2013, обчислювальна ефективна та зручна для користувача концепція надійної автентифікації для мультисерверної інформаційної системи критичного застосування, до складу якої входить, зокрема, множина користувачів, множина серверів та виділений сервер-реєстраційний центр для обліку об’єктів системи без ведення верифікаційних таблиць. Інформаційний обмін між об’єктами системи організовано з використанням захищених сесій на основі ключів з механізмом узгодження на основі односторонніх хеш-функцій та криптографії еліптичних кривих, яка на сьогодні забезпечує найкраще співвідношення надійності шифрування по відношенню до довжини ключа серед існуючих криптосистем. Роботу з користувачами персоніфіковано за допомогою індивідуальних карт доступу, які захищено на основі положень криптографічної теорії еліптичних кривих. На картах доступу, окрім ідентифікаційної інформації та паролю, зберігається біометрична інформація про особливості голосу користувача у вигляді вектора-еталона індивідуальних ознак. Додаток для автентифікації, який встановлюється на обчислювальному засобі користувача, ініціюється двоступінчастою процедурою розпізнавання користувача (за умови наявності ідентифікаційної карти) – за індивідуальними особливостями його голосу та за введеним паролем, що разом зі зручністю забезпечує надійність процесу автентифікації. Запропоновану у статті базову концепцію впровадження автоматизованої системи розпізнавання мовця у процес автентифікації для доступу до критичної системи протестовано та обґрунтовано її відповідність стандарту ISO/IEC 27001:2013. Втім, досвід практичної експлуатації системи автентифікації для доступу до ресурсів інформаційної системи критичного застосування виявив у базовій концепції низку вразливостей, з метою позбавлення яких створено удосконалену концепцію, яка містить відповідні механізми захисту і також повністю задовольняє вимогам стандарту ISO/IEC 27001:2013. Оцінено обчислювальну ефективність запропонованих концепцій шляхом підрахунку кількості найбільш обчислювально складних операцій — масштабованого множення Тm та обчислення хеш-функції Th під час проведення автентифікації об’єктів у складі інформаційної системи критичного застосування (користувача, сервера, реєстраційного центру та всіх цих об’єктів разом). Підсумкова обчислювальна складність базової концепції склала 4Тm +15Th, а удосконаленої — 6Тm +17Th , що в абсолютних показниках є середнім результатом порівняно з аналогами, але застосування криптографії еліптичних кривих робить операції хешування приблизно у 6 разів швидшою від застосованої у аналогах криптографії з відкритим ключем.