ЗАСТОСУВАННЯ КИСЛОТНО-АКТИВОВАНОГО ЦЕОЛІТУ В ТЕХНОЛОГІЇ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ВІД НІТРАТІВ - Іванченко, А. В.; Карлаш, В. І.; Єлатонцев, Д. О.; Данельська, А. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Погіршення якості води поверхневих джерел відбувається в результаті їх постійного забруднення речовинами антропогенного походження: біогенними елементами, нафтопродуктами, поверхнево-активними, органічними та іншими речовинами, що пов’язано з недостатньою глибиною очищення стічних вод. На сьогодні підвищення ступеня очищення стічних вод від біогенних елементів до екологічно безпечного показника є актуальним науково-технічним завданням. Незважаючи на заходи і методи, що застосовуються для очищення стічних вод, полютанти продовжують надходити до водних об’єктів, і необхідно видалення біогенних елементів з стічних вод у зв’язку з тим, що сполуки Нітрогену і Фосфору викликають процес евтрофікації водойм. Із загальної кількості можливих технологічних рішень щодо поліпшення ступеня очищення стічних вод, одним з найперспективніших є використання цеоліту як сорбційного матеріалу. Цей мінерал дозволяє в 1,5…2 рази поліпшити очищення стічних вод від нітрат-іонів (NO3-) у порівнянні з традиційним хіміко-біологічним методом. Метою роботи є дослідження процесу адсорбційного вилучення нітратів з міських і промислових стічних вод м. Кам’янського з використанням цеоліту звичайного та активованого хлоридною кислотою. Експериментальним шляхом встановлено, що використання кислотно-активованого цеоліту дозою 2 г/дм3 за часу контактування 120 хвилин забезпечує зниження концентрації нітратів з 500 г/дм3 до 96 г/дм3 у випадку очищення коксохімічних стічних вод. В результаті обробки побутових стічних вод кислотно-активованим цеолітом дозою 2 г/дм3 концентрація ііонів NO3- знижується з 30,5 г/дм3 до 14,7 г/дм3. В останньому випадку досягається ГДК нітрат-іонів у воді систем централізованого водопостачання відповідно до ДСТУ 7525-2014.