ОПЕРАЦІЙНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Заяц, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Під час вдосконалення системи контролінгу на автотранспортному підприємстві необхідно дослідити фінансові, організаційні та операційні аспекти. Фінансові аспекти передбачають запровадження контролінгу методів та процедур у сфері бухгалтерського обліку, бюджетування, управління робочим капіталом і фінансами, а також у маркетинговій політиці. Аспекти, пов’язані з організацією діяльності підприємства передбачають впровадження ефективних методів і процедур у формуванні та удосконаленні організаційної структури, вирішені правових питань, а також в управлінні людськими ресурсами. Аспекти операційної діяльності охоплюють питання планування поточної діяльності підприємства, управління експлуатаційною діяльністю, технічним обслуговуванням і ремонтами, логістикою автотранспортного підприємства, інформаційними системами. В рамках операційної діяльності автотранспортного підприємства модернізація інфраструктури та рухомого складу є важливою мірою зменшення експлуатаційних витрат. Ефективна концепція технічного обслуговування та експлуатації транспортних засобів дозволяє ефективно обслуговувати запасні частини та навчати персонал. Крім того, система керування рухомим складом, яка має бути створена в рамках кожного АТП, може бути використана як ефективний інструмент для задоволення потреб споживачів, спілкування та інформування пасажирів. Важливо аналізувати основні показники ефективності та перевіряти їх для різних підрозділів АТП (наприклад, продуктивність працівників, автомобілі, частка ринку, витрати на пасажира, пасажиро-км, т-км та ін.). Перш за все, для створення контрольної системи в операційній діяльності основним рішенням має бути здатність ефективно використовувати існуючі активи та підтримувати активи в статусі «перш за все ремонт». Необхідно проаналізувати варіанти рішень недорогого технічного вдосконалення, підвищення продуктивності наявних активів, що може покращити фінансову та операційну діяльність АТП. Значну увагу слід приділяти виявленню високоефективних, високорентабельних, простих капітальних проектів з коротким терміном окупності.