СКРАПЛЕНИЙ ГАЗ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ - Білинський, Й. Й.; Гордієнко, О. А.; Тітов, Т. С.; Сахно, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Проаналізовано динаміку споживання скрапленого (LPG) газу в 2010–2016 роках. Обґрунтовано необхідність розвитку сектору скрапленого газу в національній енергетиці, а також визначено основні технічні вимоги та якісні характеристики скрапленого газу, які залежать від вмісту основних компонентів, технології його виробництва та регулюються чинними нормативними документами України. Показана структура ресурсного заповнення українського ринку скрапленого LPG газу, для якого характерна глибока залежність від імпортних поставок. За підсумками 2016 року, Російська Федерація залишається найбільшим постачальником скрапленого газу в Україні з часткою ринку в 54 %, а сумарно із залежними від РФ білоруськими виробниками — 70 %. Це пов’язано з відсутністю будь-яких обмежень на постачання LPG російськими виробниками в Україну протягом останніх трьох років та логістичною перевагою, а тому для російських виробників Україна залишається економічно вигіднішим ринком порівняно з, наприклад, з Польщею або Туреччиною. Водночас найпотужнішими серед українських виробників є «Укргазвидобування», «Укрнафта» та «Укртатнафта» із загальним обсягом виробництва зрідженого газу лише 377 тис. тонн (26 %). Це частково пояснюється відсутністю власної сировини для збільшення потужності українського виробництва LPG газу. Показано, що українські нафтогазопереробні заводи не можуть забезпечити виробництво високоякісного автомобільного зрідженого газу, тому доступний LPG газ обробляється додатками, що можуть значно зменшити його негативний вплив на двигун та навколишнє середовище. Для поліпшення якості та продуктивності LPG газу використано пакети додатків від промислових компаній, таких як Innospec (Octimine series) та Petrol (AQUAGASOL, CORIMSOL). В статті подані основні фізико-хімічні характеристики цих додатків та механізм їх дії. Зазначено актуальність контролю сірковмісних сполук в складі скрапленого LPG газу та покращення його експлуатаційних характеристик шляхом введення спеціальних додатків.