РІСТ РЕГУЛЮВАЛЬНА АКТИВНІСТЬ КОМПЛЕКСІВ КУПРУМУ(ІІ) З ДЕЯКИМИ ТІОАМІДАМИ - Діденко, Н. О.; Ранський, А. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Досліджена ріст регулювальна активність координаційних сполук купруму(ІІ) з ароматичними та гетероциклічними тіоамідами на деяких сільськогосподарських культурах (пшениці, кукурудзі, соняшнику та салату). Як потенційні стимулятори росту рослин досліджені координаційні сполуки купруму(ІІ) з депротонованими лігандами на основі ароматичного (N-p-анізілтіобензаміду) та гетероциклічного (N-фенілпіридин-2-карботіоаміду) тіоамідів. У дослідах як еталон використано індоліл-3-оцтову кислоту, яка застосовується як регулятор росту рослин. Для порівняння ріст регулювальної активності чистих тіоамідів з відповідними координаційними сполуками був досліджений п-толуїдид тіобензойної кислоти. Контрольні зразки препаратами не оброблялись. Ріст регулювальну активність встановлювали за схожістю насіння, збільшенню маси проростків, за довжиною 2-го міжвузля та приростом сирої вегетативної маси деяких сільськогосподарських рослин. Лабораторна схожість насіння пшениці, кукурудзи, соняшнику та салату підвищилась у порівнянні з контрольним зразком у 1,10...1,47 рази, з еталоном — у 1,08...1,38 рази та з тіоамідом — у 1,02...1,11 рази. Визначено, що оптимальною концентрацією, за якої зафіксовані кращі показники ріст регулювальної дії досліджених сполук на насіння і проростки пшениці, кукурудзи, соняшника та салату, є концентрація 10 мг/л. В тепличних умовах вивчено дію досліджених сполук на довжину другого міжвузля проростків та збільшення сирої вегетативної маси паростків квасолі після їх обробки препаратами в дозі 4 мг/ємність (5 кг/га) і 0,025 мг/ємність (0,031 кг/га). За отриманими результатами встановлено оптимальну дозу препаратів — 0,031 кг/га. Обробка паростків квасолі препаратами у дозі 4 мг/ємність (5 кг/га) у порівнянні з контролем практично не вплинула на масу сирої вегетативної маси, що виросла після обробки, і привела до зменшення довжини другого міжвузля проростків в усіх випадках. Зроблено висновок, що досліджені координаційні сполуки купруму(ІІ) з депротонованими лігандами на основі ароматичних і гетероциклічних тіоамідів мають добре виражену ріст регулювальну дію і можуть бути рекомендовані для розширених досліджень їх біологічної активності.