МЕТОД ЗМЕНШЕННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО ДРЕЙФУ СТРУМУ ЗСУВУ НУЛЯ У ДВОТАКТНИХ ПІДСИЛЮВАЧАХ СТРУМУ - Азаров, О. Д.; Медяний, Р. М.; Ткачук, А. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Запропоновано метод зменшення температурного дрейфу струму зсуву нуля у двотактних підсилювачах струму, що базується на введенні структурної надлишковості в електронні пристрої, зокрема, в перетворювачі струм–напруга, побудовані на двотактних підсилювачах струму. Проаналізовано побудову двотактних симетричних підсилювачів струму, що застосовуються для побудови перетворювачів аналогових сигналів на базі методу зменшення температурного дрейфу та вхідного струму. Розглянуто запропоновані схеми двотактних симетричних підсилювачів струму, зменшено вплив вхідного струму. Отримано аналітичні вирази, що визначають складові вихідних струмів вхідного двотактного каскаду. Наведено і проаналізовано функціонування схеми блоків балансування і підсилення струмів двотактних симетричних підсилювачів струму, що використовуються у проміжних та підсилювальних каскадах двотактних симетричних підсилювачів струму. Виведено аналітичні співвідношення для розрахунків малосигнальних коефіцієнтів підсилення струму та коефіцієнта передачі в режимі балансу. Крім цього, отримано вирази для коефіцієнтів підсилення, наведено також залежності, що демонструють змінення загального коефіцієнта передачі в межах діапазону вихідного сигналу. Проаналізовано похибки лінійності, що виникають внаслідок цих змін. Здійснено схемотехнічне моделювання наведеного перетворювача струм–струм, струм–напруга, побудованого із застосуванням інтегральних транзисторів. Надано рекомендації щодо побудови на базі цих двотактних симетричних підсилювачів струму перетворювачів струм–струм та напруга–струм, що дає можливість використовувати їх в багатоканальних аналого-цифрових перетворювачах. Здійснено порівняльний аналіз деяких варіантів реалізації вказаного методу для випадку застосування ДППС без підсилення, і з підсиленням струму у вхідному каскаді.