РЕЗУЛЬТАТИ АНАЛІЗУ ЗАЛЕЖНОСТІ КОЕФІЦІЄНТІВ ВЗАЄМОКОРЕЛЯЦІЇ ВІБРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ ГІДРОАГРЕГАТУ ВІД ЙОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Граняк, В. Ф.; Кацив, С. Ш.; Кухарчук, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Досліджено залежності коефіцієнтів взаємокореляції, які використовуються як вагові коефіцієнти штучної нейроподібної мережі, від навантаження гідроагрегату. Необхідність застосування такої мережі пояснюється виключною складністю гідроагрегату як динамічної гідроелектромеханічної системи і практичною неможливістю математичного опису залежності віброакустичного сигналу від усіх чинників, які викликають вібрацію. Тому має сенс розглядати гідроагрегат як «чорну скриньку», тобто моделювати не його структуру, а зовнішнє функціонування. Вхідною інформацією для штучної нейроподібної мережі є амплітудно-частотно-часові спектри (АЧЧС) вібросигналів. Вагові коефіцієнти визначаються для кожної смуги частот АЧЧС і визначають важливість урахування вейвлет-коефіцієнтів смуг частот вібросигналів в рівні вірогідності кожного нейрона. Показано ефективність визначення вагових коефіцієнтів як коефіцієнтів взаємокореляції смуг частот АЧЧС вібросигналів, одночасно отриманих від різних сенсорів. Для цього гідроагрегат спрощено можна представити як відносно стаціонарну розподілену квазілінеаризовану нерозривну пружну систему зі змінними у просторі коефіцієнтами жорсткості. Іще однією особливістю гідроагрегату є дія на нього просторово рознесених нескомпенсованих механічних сил різної природи, амплітуди та векторного напрямку, що змінюються у функції часу довільним чином. У зв’язку зі стохастичним характером збуджувальних нескомпенсованих сил гідроагрегат можна вважати стохастичною системою, тому існують взаємокореляційні зв’язки між реакціями вібросигналу у різних точках досліджуваної електричної машини. Цілком адекватною можна вважати гіпотезу про те, що використання коефіцієнтів взаємокореляції вібросигналів між рознесеними у просторі вузлами гідроагрегату разом з їх миттєвими амплітудами дозволить отримати масив даних, що міститиме у собі інформацію не лише про амплітуду збурювальних впливів, а й їх просторову локалізацію, що може бути з доволі високою імовірністю пов’язана з причинами їх виникнення.