ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНИЗМУ НАМАГНІЧУВАННЯ МАГНІТНОЇ РІДИНИ ЗА ДЕФОРМАЦІЄЮ КРАПЛІ У МАГНІТНОМУ ПОЛІ - Гільчук, А. В.; Голяткіна, М. О.; Кришталь, А. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Важливою особливістю магнітних рідин (МР) є топологічна нестабільність їх об’ємів, що мають вільну поверхню в магнітних полях (МП) (явище втрати їх цілісності за певних умов). Таке розщеплення краплини становить науковий та практичний інтерес. Розуміння механізму цього явища дозволить усунути або контролювати ці ефекти, що важливо для багатьох чутливих пристроїв. Мета дослідження — вирішення проблеми опису розщеплення краплини магнітної рідини, що лежить на горизонтальній твердій частково змочуваній гумовій підкладці, в магнітній області постійного магніту та експериментальне визначення типу залежності зміни висоти магнітної рідини в магнітному полі. В Україні дослідження магнітних рідин проводяться в таких наукових організаціях, як Інститут ядерних досліджень, Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В. І. Вернадського, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та ін. Основною причиною розширення краплини в магнітному полі є переорієнтація магнітних доменів всередині нього. Намагніченість рідини починає зростати. Це створює тиск по осях в краплині, що змушує краплину розтягуватися і потім розщеплюватися. Експеримент проводився з трьома магнітними рідинами з різними компонентами. Отримані частки найімовірнішого розміру від 5,8 ±1,0 нм до 8,7 ±1,0 нм. Проведено експеримент для визначення залежності геометричних параметрів крапель магнітної рідини від магнітної поля. Виміряно величину поля і висоту краплини. Експеримент проводився до досягнення максимального значення поля установки. Отримана залежність може характеризувати гістерезисну криву намагнічування магнітної рідини. Апроксимація проводилася на основі арктангенціальних функцій. Досліджено умови розриву краплин магнітної рідини на твердій гумовій частинці немагнітної підложки в магнітному полі. Розглянуто кілька магнітних рідин різного складу. Запропоновано оптимальну фізико-математичну модель процесу. Отримано експериментальні залежності розриву напівобмеженої краплини магнітних рідин у магнітному полі, що відповідають моделі.