АВТОМАТИЧНЕ ВВЕДЕННЯ РЕЗЕРВУ МАГІСТРАЛІ РЕЗЕРВНОГО ЖИВЛЕННЯ ВЛАСНИХ ПОТРЕБ АТОМНОЇ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ - Дмитренко, О. О.; Заколодяжний, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Розглянуто принципи побудови інтелектуальної автоматизованої передачі навантаження резервного джерела живлення власних потреб атомної електростанції. В якості складової частини автоматичної системи збору і передачі даних ARGON пропонуються алгоритми автоматичної передачі навантаження резервного живлення для Запорізької АЕС. На сьогодні резервна лінія живлення (вхідні та секційні вимикачі 6,3 кВ) не оснащена автоматичною системою передачі навантаження. Це приводить до необхідності ручного управління вимикачами резервних ліній електроживлення у разі зникнення резервної напруги, яке, з урахуванням людського фактора, може мати такі негативні наслідки: велика перерва живлення механізмів власних потреб з подальшим невдалим самозапуску електродвигунів, можливе несинхронне перемикання різних резервних силових трансформаторів на одну шину, може привести до конкретної відмови та ін. В результаті висока ймовірність зупинки одного або декількох блоків, які з урахуванням їх потужності (1000 МВт кожна) можуть привести до катастрофічних наслідків в єдиній енергетичній системі України. Запропоновано алгоритм роботи інтелектуального автоматичного завантаження навантаження для однієї з базових схем, яка включає в себе включення секційного перемикача лінії резервного живлення в разі падіння напруги або відключення робочого входу резервної потужності трансформатора власних потреб. Розглянуто одну з нормальних схем резервних ліній електроживлення — два основних силових трансформатора ввімкнені, а один відключений. Автоматична передача навантаження повинна відключати вхід фідера (якщо він ще не відключений) і ввімкнути секційний перемикач. Розглянуто 2 випадки — автоматична передача навантаження успішна або неуспішна. Використання автоматичної системи перенесення ARGON дозволить: 1. Значно збільшити рівень інформаційного забезпечення релейного і експлуатаційного персоналу Запорізької АЕС за рахунок використання сучасних мікропроцесорних реле, цифрових мультиметрів і дискретних пристроїв введення/виведення в якості інформаційних датчиків. 2. Підвищити надійність функціонування системи власних потреб Запорізької АЕС, скоротити час втрати потужності відповідальними механізмами власних потреб, значно скоротити випадки аварійних комутаційних пристроїв резервних ліній електропостачання.