ПІДВИЩЕННЯ ШУМОСТІЙКОСТІ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ РОЗПІЗНАВАННЯ МОВЦЯ КРИТИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ - Грищук, Т. В.; Ковтун, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Актуальні системи розпізнавання мовців, де застосовується і-векторне/PLDA моделювання для опису фонограм, синтезують узагальнену PLDA модель з усередненими параметрами по всій базі фонограм без їх сегрегації за рівнем шумів. В результаті такі системи забезпечують прийнятний рівень надійності лише за наявності великої навчальної вибірки, як за кількістю, так і за тривалістю фонограм. Автори пропонують синтезувати окремі PLDA моделі для опису фонограм з детермінованими рівнями відношення сигнал/шум (ВСШ), в результаті чого фактори, які характеризують індивідуальність мовців, будуть зосереджені у наймінливіших зонах і-векторного простору. Статистичний аналіз параметрів таких зон мінливості для фонограм з детермінованим рівнем ВСШ дозволив визначити шумостійкі і інформативні для розпізнавання особи мовця фактори. Для розв’язання цієї задачі отримано аналітичний вираз для PLDA моделі, параметри якої визначаються виключно значеннями і-векторів, у яку введено показники, що описують рівні ВСШ. Також синтезовано цільові функції та етапи ЕМ-алгоритму навчання ВСШ-залежних PLDA сумішей, здійснено перевірку ефективності запропонованих моделей, порівнявши їх з результатами, які показують ВСШ-незалежні суміші для визначеної бази фонограм мовців.