Буттєва та категоріальна ідентифікація духовності в педагогіці України на рубежі ХХ століття - Прищак, М. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Зроблена спроба дослідження проблеми генези поняття «духовність» в педагогіці кінця ХІХ — початку ХХ століття. Проаналізовано погляди відомих вітчизняних педагогів досліджуваного історичного періоду на питання сутності та змісту духовності. Акцентується увага на прискорені трансформації теорії та духовної практики українського народу, на посиленні «національної складової» розвитку та актуалізації духовності.