ПИТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ СУЧАСНИХ ЕНЕРГОСИСТЕМ - Баженов, В. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Розглянуто питання розробки та використання методів оптимізації усталених режимів електричних мереж сучасних енергосистем за реактивною потужністю і напругою, що забезпечують ефективне розв’язання поставленої задачі, виконання технічних та ресурсних обмежень у вигляді рівностей та нерівностей. Запропонований алгоритм, який використовує метод сполучених градієнтів, має досить високий рівень збіжності, стійкість до вибору початкових наближень.