ПАРАМЕТРИЧНА ІДЕНТИФІКАЦІЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ПРОЦЕСУ РЕКТИФІКАЦІЇ - Шейкус, А. Р. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Визначено невимірювані параметри нелінійної математичної моделі статики процесу багатокомпонентної ректифікації — ефективності контактних пристроїв колони. Розрахунок проводився за виміряними вхідними поточними показниками процесу і температур на контрольних тарілках колони в процесі її роботи. Наведено алгоритмічні основи параметричної ідентифікації математичної моделі як окремого контактного пристрою або секції апарата, так і всієї ректифікаційної колони. На прикладі установки для розділення десятикомпонентного продукту синтезу метилтретбутилового ефіру (МТБЕ) доведено допустиму відповідність результатів моделювання із застосуванням запропонованого способу ідентифікації і дослідних даних.