Дослідження категорійної моделі модифікаційних предикатних запитів - Шекета, В. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано категорійну модель модифікаційних предикатних запитів на основі денотаційної семантики в рамках теорій фіксованих значень і виконано дослідження її властивостей шляхом введення поняття категорійної дедукції та її обчислювальних відповідей. В результаті виконано побудову індексованої категорії, що є універсумом всіх можливих станів бази знань інформаційної інтелектуальної системи, до яких може привести виконання модифікаційного запиту. Для кожного стану відповідний шар є множиною дедукцій, які можуть бути виконані та функторні інтерпретації, що відображають одержані синтаксичні і семантичні категорії через використання модифікаційних уніфікаторів і редукційних пар стрілок.