Оптимізація розрахункової моделі електроенергетичної системи для автоматизованих систем диспетчерського управління з урахуванням чутливості втрат потужності - Зелінський, В. Ц.; Остра, Н. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано алгоритмічну та програмну реалізації моделі електроенергетичної системи для автоматизованих систем диспетчерського управління (АСДУ), яка дозволяє підвищити ефективність роботи системи оперативно-диспетчерського керування режимами. За рахунок оптимізації режимів їх роботи, а також, враховуючи чутливість до зниження втрат, стає можливим зниження рівня втрат активної потужності в ЕЕС в цілому.