ВИЗНАЧЕННЯ ПОТУЖНОСТЕЙ НАВАНТАЖЕНЬ ТРИФАЗНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ В НЕСИНУСОЇДНИХ ТА НЕСИМЕТРИЧНИХ РЕЖИМАХ - Бурбело, М. Й.; Гадай, А. В.; Мельничук, С. М.; Лобода, Ю. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Проаналізовано можливість визначення потужностей навантажень трифазних електричних мереж в несинусоїдних та несиметричних режимах. Введено поняття ефективних на періоді напруги живлення активної, реактивної та повної потужностей, а також їх середньоквадратичних відхилень. Показано, що останні є потужностями пульсацій, а ті, в свою чергу, є сумою потужностей небалансу та гармонічних спотворень. Запропоновано для визначення потужності гармонічних спотворень використовувати середньоквадратичні значення різниці потужностей пульсацій та небалансу. Показано, що потужність спотворення, зумовлену наявністю канонічних гармонік, достатньо вимірювати на частоті шостої гармоніки напруги живлення. Запропоновано формули для визначення цієї потужності з використанням миттєвих потужностей.