ВПЛИВ ВИСОТИ ПЕРЕРІЗУ КРОКВ І ДОВЖИНИ БАНТИНИ НА ВИТРАТИ МАТЕРІАЛУ КРОКВЯНОЇ СИСТЕМИ ПРИ РЕКОНСТРУКЦІЇ З ПОЗИЦІЇ КОМПЛЕКСУ ЕНЕРГОРЕКОНСТРУКЦІЇ - Постернак, І. М.; Постернак, С. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Запропоновано створити у місті Одесі «Корпоративний науково-технічний комплекс містобудівної енергореконструкції «КНТК МЕРек», як інноваційну організаційну структуру, яка використовує на практиці накопичений науково-технічний потенціал для реконструкції будівель історичної забудови Одеси 1820—1920 рр. за стандартами енергоефективності. Виконано дослідження впливу семи кількісних заданих факторів (висота надбудови над перекриттям, висота мансардного приміщення, крок крокв, висота та ширина перерізу крокв, довжина піднятої бантини, прогін) на параметр оптимізації — витрати матеріалу (деревини) об’єкта дослідження — висячої кроквяної системи з піднятою бантиною для реконструкції будівель за насиченим дрібним 7-факторним планом експерименту (1/16-реплика від 27). Отримано функцію відгуку — рівняння однорідної лінійної функції: y = 0,561–0,048x1 + 0,039x2 + 0,004x3 + 0,115x4 + 0,071x5+0,055x6–0,004x7 та побудовано поверхню відгуку для факторного простору: x4 (висота перерізу крокв) та x6 (довжина припіднятої бантини), як досить значущих факторів.