Новий підхід до ідентифікації параметрів малих річок за нечіткими експертними оцінками. - Мокін, В. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто задача ідентифікації основних параметрів (паспортних характеристик) малих річок на основі теорії нечітких множин, які є необхідними для проведення математичного моделювання процесів у річках. Запропоновано два нових методи: метод «один об’єкт — один експерт», і метод синхронізації інтервалів значень, коли кожен експерт проводить оцінювання на своєму інтервалі значень. Розроблено алгоритми усунення суб’єктивізму експертів та врахування їх фаху та досвіду. Наведено результати апробації методу синхронізації інтервалів значень для експертного оцінювання параметрів малих річок Вінницької області.