ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОКАРДІОГРАМ І ЇХ ХАРАКТЕРИСТИК ДЛЯ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОСОБИ - Вишневський, В. В.; Романенко, Т. М.; Кізуб, Л. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2016)
Розглянуто задачу ідентифікації людини за її електрокардіограмою. Використовуючи три ортогональних відведення, електрокардіограму представлено у вигляді тривимірного годографа. Сегмент годографа, пов’язаний з QRS комплексом, апроксимовано за допомогою канонічних параметричних сплайнів (крива Безьє). Це дає безліч точок, які описують форму кривої. Порівнюючи координати точок, що описують форму сплайну, можна віднести електрокардіограму до певного класу. Для класифікації застосовано відомі статистичні методи і нейронна мережа.