ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ КОЛЬОРОВОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОБ’ЄКТА НА ОПЕРАТИВНІСТЬ РОБОТИ АЛГОРИТМУ ВІОЛИ–ДЖОНСА НА ПРИКЛАДІ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ОБЛИЧ - Марченко, І. О.; Петров, С. О.; Лисак, Н. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2016)
Досліджено вплив кольорової характеристики шкіри людини в задачі локалізації зображення обличчя з використанням алгоритму Віоли–Джонса. Запропоновано підхід підвищення оперативності його роботи та зменшення геометричних параметрів результатів локалізації за рахунок застосування додаткового параметра — коефіцієнта густини шкіри. На навчальній вибірці з 13225 зображень, застосовуючи ітераційну процедуру, визначено оптимальне значення цього коефіцієнта, та отримано усереднені оцінки ефективності зменшення геометричних параметрів вікна локалізованого зображення, що значною мірою впливають на проблему зберігання зображення та подальше розпізнавання.