ЗАСТОСУВАННЯ ДЕРЖАВНИХ НОРМ ТА СТАНДАРТІВ В ПРОЦЕСІ МОНІТОРИНГУ ПОШКОДЖЕНЬ ДЕРЕВ’ЯНИХ КОНСТРУКЦІЙ В НМНАПУ «ПИРОГІВ» - Перебинос, А. Р. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2016)
Проведено попереднє обстеження дерев’яних історико-архітектурних пам’яток Національного музею народної архітектури та побуту України «Пирогів» на предмет біологічних пошкоджень та дії несприятливих екологічних факторів. Основними деструктивними чинниками виявились дереворуйнівні гриби, комахи, надмірна зволоженість, несприятливі атмосферні умови та механічні пошкодження. Незважаючи на дбайливе ставлення співробітників НМНАПУ «Пирогів» до історичних цінностей, руйнівна дія часу та біодеструкторів призвела до необхідності негайної реставрації низки споруд. Для зменшення ймовірності виникнення подібної ситуації в майбутньому пропонується впровадження постійного моніторингу в діяльність скансену. Розглянуто можливість та необхідність використання чинних державних стандартів для формування системи моніторингу.