МОДЕЛЬ ТРИБОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ У ПАРАХ ТЕРТЯ ГАЛЬМОВИХ ПРИСТРОЇВ - Крижанівський, Є. І.; Вольченко, М. О.; Журавльов, Д. Ю.; Снурніков, В. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Показано VI-рівневу структурну модель трибосистеми ковзання (фрикційного вузла гальмівного пристрою), яка базується на ієрархічному системному підході. Виділений останній рівень структурної моделі, в якому компоненти фрикційної накладки при температурах вище допустимої зазнають фазовий перехід 1-го роду: випаровування і конденсацію в твердій фазі. Доведено, що в трибологічній моделі приповерхневого шару фрикційної накладки необхідно розглядати три елементарних об’єми з різними енергетичними рівнями: димлячий (сублімації), рідкий і пароподібний.