ОСНОВНІ ПІДХОДИ ДО РОЗПІЗНАВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ ІНФОРМАЦІЇ (ЧАСТИНА 1) - Добрушкін, Г. О.; Данилов, В. Я. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто основні етапи первинної обробки мовленнєвих сигналів. Класифіковано системи розпізнавання мови. Проаналізовано різноманітні підходи до обробки і розпізнавання мовленнєвої інформації та методи видалення шуму з мовленнєвого сигналу, його сегментації та параметризації. Порівняно методи: еталонного розпізнавання, фонемно-орієнтовний метод, застосування експертних систем, прихованих Марківських та змішаних Гаусівських моделей.