ОСНОВНІ ПІДХОДИ ДО РОЗПІЗНАВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ ІНФОРМАЦІЇ (ЧАСТИНА 2) - Добрушкін, Г. О.; Данилов, В. Я. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Проаналізовано різноманітні підходи до обробки та розпізнавання мовленнєвої інформації. Порівняно перетворення Фур’є та вейвлет-перетворення, як методи параметризації та первинної обробки сигналу, а також штучні нейронні мережі і штучні імунні системи як методи розпізнавання обробленого сигналу. Розглянуто дикторозалежну модель розпізнавання мовленнєвої інформації на основі штучних нейронних мереж та штучних імунних систем. Розглянуто питання застосування штучних нейронних мереж для моделювання лінійних електронних фільтрів. Обговорено перспективи створення адекватних моделей штучних імунних систем для розпізнавання мовленнєвої інформації, як найпрогресивнішої і перспективнішої з відомих на сьогодні методик.