Аналіз і моделювання роботи оптичних комутаторів для високопродуктивних волоконно-оптичних мереж - Лисенко, Г. Л.; Тужанський, С. Є.; Абудайя, Осама Ф Ф (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Проаналізовано основні характеристики наявних оптичних комутаторів різних архітектур з урахуванням впливу блокувань, а також сучасні технології для їхньої реалізації у високошвидкісних волоконно-оптичних мережах, потенційні можливості, обмеження й особливості. Представлено математичну модель роботи оптичного комутатора в різних режимах завантаження. Запропоновано структурну реалізацію високопродуктивного оптоелектронного комутатора на SEED.