ПЕДАГОГІЧНА МАЙСТЕРНІСТЬ У ПЕДВУЗАХ УКРАЇНИ 40–50-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ: ІСТОРІЯ, ДОСВІД, УРОКИ - Лавріненко, О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
На основі історико-педагогічного аналізу наукових джерел здійснено ретроспективу розвитку педагогічної майстерності в провідних ВНЗ України 40–50 років ХХ століття, визначено сутність, зміст та основні складові професійної майстерності майбутніх учителів, проаналізовані творчі інноваційні підходи до системи підготовки вчительських кадрів розглядуваного періоду.