ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ЗМІН У СТРУКТУРІ ПЕРСОНАЛУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Дубова, С. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Застосовано системний підхід та запропоновано організаційно-економічне забезпечення впровадження змін у структурі персоналу промислових підприємств, яке включає фінансове планування, кадрове забезпечення менеджменту персоналу, розроблення програми вдосконалення структури персоналу, узгодженої з загальною стратегією підвищення конкурентоспроможності підприємства, та інформаційне забезпечення.