РОЗРАХУНКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗА МЕТОДОМ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ОПТИМАЛЬНОГО ВАРІАНТУ ПАЛЬОВОГО ПОЛЯ БУДІВЛІ - Моргун, А. С.; Ніцевич, А. В.; Шевчук, Ю. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
З метою оптимізації фундаментної конструкції споруди інженерно-побутового корпусу Дністровської ГАЕС в роботі було проведено розрахунок несучої спроможності за числовим методом граничних елементів (МГЕ) палевого поля із буро набивних паль. З огляду на складний характер будівельного майданчика (сходова тераса), довжина паль була різною (на найвищій терасі – 12 м, на середній – 8,2 м, на найнижчій – 7,9 м). Розрахунок за МГЕ показав значний перерозподіл зусиль між палями в пальовому полі, що відповідало нормативним вимогам МГН. Робота найбільш навантажених кутових паль на кожній терасі продубльована за МГЕ як одиночних. Задача розв’язана в нелінійній постановці з використанням дилатансійної моделі методом послідовних пружних розв’язків О. А. Іллюшина.