ЗВЕДЕННЯ МЕТРИК ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ НА ОСНОВІ ЕКСПЕРТНИХ ОЦІНОК - Теленик, С. Ф.; Ролік, О. І.; Моргаль, О. М.; Квітко, О. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглядається проблема оцінювання показників функціонування мереж операторів інформаційно-комунікаційних послуг. Виконано аналіз чинників впливу та існуючих рішень. Поставлено задачу аґреґування показників оцінювання якості сервісів, заданих у вигляді нечітких множин. Наведено метод побудови функції належності та нечітких правил за допомогою навчальних вибірок даних. Розроблено відповідний алгоритм навчання, який дозволяє будувати функції належності вхідних нечітких змінних і формувати нечіткі правила зведення показників оцінювання якості сервісів.