ЗМІСТОВНІСТЬ ХУДОЖНЬОГО ТВОРУ ЯК СИНКРЕТИЧНЕ ЗНАННЯ ПРО ЛЮДИНУ І СВІТ (З ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ НАВЧАЛЬНИХ КУРСІВ «ЛЮДИНА ТА КУЛЬТУРА», «ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ» У ВІННИЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ТЕХНІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ) - Стрельбицький, М. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2013)
На основі понять емпатії і катарсису розглянуто змістовність художнього (зокрема літературного) твору як перцептивне синкретичне (таке, що поєднує раціональну та ірраціональну, інтуїтивну складові) знання про людину, етнос і людство. Обґрунтовано дві аналітичні тріади, що опрацьовані автором статті в процесі викладання навчальних курсів «Людина та культура», «Історія української культури» у Вінницькому національному технічному університеті: гносеологічну (автобіографічне-авторське–епохальне–вічне-загальнолюдське) та аксіологічну (ідеологія–етос–інстинкти). Етнічно-національне мислиться автором як притаманне кожному з трьох рівнів обох тріад.