ФАКТОРНИЙ АНАЛІЗ ЕКОЛОГОМІСТКОСТІ РОЗРОБКИ РОДОВИЩ НАФТИ І ГАЗУ - Гавадзин, Н. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто поняття та методику факторного аналізу екологомісткості під час розробки родовищ нафти і газу. Визначено вплив екодеструктивних факторів під час розробки нафтових і газових родовищ на підсумковий показник — екологомісткість, а також зміну цього підсумкового показника під впливом: платежів за забруднення та охорону атмосферного повітря; платежів за забруднення та очищення водних об’єктів; платежів за забруднення ґрунтів; платежів за розміщення відходів та поводження з ними; витрат природоохоронного спрямування та собівартості кінцевого результату. Зазначено, що методика детермінованого факторного аналізу екологомісткості розробки нафтогазових родовищ дозволяє визначити зміну цього показника під впливом визначальних щодо неї факторів.