МЕТОД ШВИДКОГО ПОШУКУ НАЙБЛИЖЧОГО СУСІДА З ОБЧИСЛЕННЯМ ВІДСТАНІ ЗА ЗВАЖЕНОЮ ЕВКЛІДОВОЮ МЕТРИКОЮ - Ткаченко, О. М.; Грійо Тукало, О. Ф. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2013)
Поставлено і розв’язано задачу підвищення продуктивності комп’ютерних систем для обробки мультимедійної, зокрема, голосової інформації за рахунок зменшення часу пошуку найближчого вектора у словнику великого розміру. Розроблено підхід на основі kd-дерева, що поєднує переваги методів швидкого пошуку найближчого сусіда із застосуванням зваженої евклідової метрики. Досягнуте зниження обчислювальної складності робить можливою реалізацію запропонованого методу на процесорах з обмеженою продуктивністю.