ПРО НОВИЙ МЕТОД ГАСІННЯ ГАЗОВИХ ФАКЕЛІВ - Семко, О. М.; Безкровна, М. В.; Виноградов, С. А.; Ягудіна, Н. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
Проведено експериментальні дослідження гасіння газового факела за допомогою імпульсних струменів рідини високої швидкості, які генеруються пороховим імпульсним водометом. Швидкість імпульсного струменя залежно від енергії заряду в експериментах становила 300—600 м/с. За допо-могою лазерного безконтактного вимірювача швидкості визначалася швидкість голови струменя безпосередньо перед факелом, проводилося фотографування струменя. Показано, що навколо імпу-льсного струменя рідини високої швидкості в повітрі утвориться високошвидкісна хмара бризок, що має великий поперечний переріз. Саме ця сукупність дрібних крапель дозволяє ефективно збити по-лум’я газового факела з відстаней 5...20 м від установки.