ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АДСОРБЦІЙНОГО ВИЛУЧЕННЯ ІОНІВ ФЕРУМУ ІЗ РОЗЧИНІВ З РІЗНОЮ КИСЛОТНІСТЮ - Большаніна, С. Б.; Івченко, В. Д.; Аблєєва, І. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
З метою оцінки ефективності використання місцевих глинистих мінералів у природоохоронних технологіях досліджено адсорбцію іонів Fe3+ та Fe2+ на глинистих мінералах Сумщини. Показано, що процеси адсорбції іонів Fe3+ та Fe2+ відрізняються як за показниками адсорбції, так і за механізмом процесу. Іони Fe2+ адсорбуються більшою мірою, ніж іони Fe3+. Для іонів Fe2+ ймовірна хімічна сорбція з подальшим фізичним осадженням, а для іонів Fe3+ — звичайна іонообмінна або фізична адсорбція. Встановлено, що адсорбція іонів Fe3+ може бути ефективною лише з розчинів, що мають рН не мен-ше 2, якому відповідає вміст іонів Fe3+ не більше 0,01…0,02 моль-екв/л. Застосування глин в якості адсорбентів для видалення іонів феруму з водних розчинів є доцільним і ефективним в процесах до-очищення, у поєднанні з іншими реагентними та фізико-механічними методами.