ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВОТОКУ В РІЗНИХ ТИПАХ ДИХОТОМІЙ АРТЕРІАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ - Оверко, В. С.; Зенін, О. К.; Білоусов, В. В.; Тополов, П. О.; Дмитриєв, А. В.; Безкровна, М. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
Метою роботи є розрахунок і візуалізація поведінки потоків крові в місцях дихотомій на різних ступенях розгалуження артерій. Комп’ютерне моделювання показало, що два типа дихотомій виконують складну функцію: регулюють реологічні властивості крові та впливають на швидкість кровотоку. Це свідчіть, що побудова моделі артеріальної системи людини неможлива на підставі критерію оптимальності, що базується на принципі мінімуму гідродинамічного опору.