РОЗРОБКА ДВОПРОМЕНЕВОГО ВИМІРЮВАЧА КОНЦЕНТРАЦІЇ ТА ДИСПЕРСНОСТІ ВУГІЛЬНОГО ПИЛУ З КОМПЕНСАЦІЄЮ ТЕМПЕРАТУРНОГО ДРЕЙФУ - Соломічев, Р. І.; Вовна, О. В.; Зорі, А. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
Розроблено та досліджено вимірювач концентрації та дисперсності вугільного пилу з компенсацією температурного дрейфу. Під час його лабораторних досліджень встановлено значення основної абсолютної похибки вимірювання концентрації пилу в діапазоні від 0 до 3 г/м3, яке не перевищує ±8 мг/м3, що більш ніж на порядок менше значення абсолютної похибки вимірювання концентрації пилу в аспіраційних вимірювачах (±200 мг/м3). Додаткова похибка вимірювання концентрації пилу в діапазоні температур від +5 до +35 °С складає ±2,5 мг/м3, що становить не більше 35 % від основної похибки вимірювання концентрації пилу та повністю задовольняє умовам експлуатації вимірювачів для рудничної атмосфери шахт.