Про ранг елемента напівгрупи - Дереч, В. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
У статті в термінах решітки ідеалів визначається ранг елемента напівгрупи. Знайдені необхідні і достатні умови для того, щоб бієктивне перетворення напівгрупи зберігало ранг. В якості наслідків основної теореми демонструються (уніфікованим методом) прості доведення відомих результатів про ранг матриці