Спосіб експериментального визначення контактних тисків на зовнішній і внутрішній поверхнях затискної втулки малогабаритного затискного патрона з регульованою силою затиску - Новік, М. А.; Музиченко, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
Розглянуто зовнішній гідравлічний пристрій затискного патрону і спосіб експериментального визначення у виробничих умовах крутного моменту між затискною тонкостінною самогальмівною втулкою і циліндричним хвостовиком різального інструмента. Проаналізовані різноманітні існуючі конструкції мотор-шпинделів і затискних патронів, які використовуються у високошвидкісній обробці матеріалів різанням. Досліджено оригінальний затискний патрон, затиск і розтиск якого здійснюється самогальмівною тонкостінною втулкою, спряженою по конічній поверхні з рухомою втулкою, які приводяться в рух відносно затискної втулки гідравлічним циліндром, який не входить до структури затискного патрона. Приведені аналітичні залежності і алгоритм розрахунку контактних тисків між конічними поверхнями втулок і між циліндричними поверхнями затискної втулки і хвостовика інструмента в залежності від тиску живлення, що підводиться до робочих камер гідравлічного (пневматичного) циліндра. Запропонований спосіб експериментального визначення у виробничих умовах коефіцієнта трансформації контактного тиску від рухомої втулки до затискної.